Buenos lunes familia!
Ya estamos de vuelta por aquí y en la rutina, he pasado unos maravillosos días en la India. El motivo del viaje fue la boda de un amigo, al principio no tenía muy claro si podría ir pero después de barajar una y otra vez las opciones de asistir a una auténtica boda india en mi vida, montamos expedición!
¿Te unes a esta expedición ?
El viaje a la India no sólo fué un acierto personal ir y descubrir el mundo más allá de Europa y de nuestra "normalidad", la India es un país increíble lleno de contrastes, grandes e majestuosos mausoleos como el Taj Majal y pequeños puestos callejeros sin a penas luz ni cuatro paredes...
Frutería en Madrid vs. frutería en Delhi |
Podría rellenar cientos de post sobre la India pero os aburriría, así me voy a centrar en mis nuevos descubrimientos.como ya sabéis soy un poco cocinillas y no suelo salir a comer o cenar mucho fuera, por tanto fué una gran oportunidad de conocer y enloquecer con la gastronomía india.
Si hay algo especial en la gastronomía india son sin duda las especias, que siempre fueron objeto de deseo de toda Europa.
"Masala", me aprendí esta palabra en cuanto probé el primer plato, en un primer momento creí que se trataba de alguna especie mágica con un montón de matices de sabores, luego descubrí la verdad, Masala significa mezcla de especias, existen mil tipos de Masala: Masala para el té, masala para el pollo, masala para las patatas... y la composición de cada una es de lo más variopinta: canela, chili, pimienta, comino...
Compré varias de ellas, y en los próximos días en las redes sociales espero mostraros lo que hago con ellas.
Las especias son para mi esenciales en el arte culinario, no sólo por la cantidad de olores y sabores que aportan a los alimentos si no porque así disminuimos el consumo de, en caso de preparados salados, el consumo de sal, que como es bien sabido su consumo en exceso es perjudicial para el sistema cardiovascular y el renal. Y en el caso de los preparados dulces, evitamos utilizar edulcorantes como el azúcar evitando un exceso de kilocalorías vacías ( sin vitaminas ni minerales) y elaborando un postre apto para diabéticos.
Y hablando de azúcar, he de comentaros otra de las curiosidades que he descubierto en la India. ¿Qué es lo que veis en la siguiente foto?
Pues no es ni nada más ni nada menos que semillas de anís y azúcar, después de cada comida nos lo servían para que al mascarlo facilitaramos la digestión, evitaramos cólicos....Como veis, ¡hay costumbres que están estendidas por todo el mundo!
En España, sobre todo hace unos años no había casa que no tuviera su botella de Anís del mono para después de una comida servir como "digestivo" junto con unos palillos.
Imagen de www.anisdelmono.es |
Aquí os dejo también la simpática y curiosa historia de este, que me ha encantado:
Y continuando al hilo de las marcas, me sorprendió mucho la capacidad y el gran poder de adaptación, marketing y superación de algunas marcas para llegar a ciertos mercados.
¡Quién me iba a decir que un restaurante de comida americana cuyo principal ingrediente en la ternera iba a abrirse hueco y tener gran aceptación en el mercado Indio, donde la vaca es sagrada!
Pues así es, allí había un cartel donde especificaban que no suministraban ni carne de vaca ni de cerdo y todas sus especialidades estaban hechas de pollo, pescado o tofu, con un imprescindible toque picante claro.
Como veis este post es un poco "Masala" también, hay de todo, pero son curiosidades que quería compartir con vosotros.
Mi gran descubrimiento gastronómico sin duda has sido las Samosas, son una especie de hojaldre frito relleno de patata, cebolla y varias verduras, pueden servirlas con o sin la salsa verde que veis a continuación que le aporta un toque extra de picante, aunque estas por si solas ya me parecieron que tenían un ligero sabor picante.
¿ Las habéis probado alguna vez?
¿ Os gusta la gastronomía India?
¿ Algún restaurante que me recomendéis?
¡ Hasta el lunes!
Por si alguno de vosotros está interesado en hacer un viaje a la India os dejo el contacto de nuestro guía, que nos hizo un fantástico viaje a medida.
Good morning family!
We're back in the routine, I had a wonderful time in India. The reason for the trip was the wedding of a friend, at first I was not sure if I could go but after comming back and forth again the options of attending a real Indian wedding, we were 100% sure!
Do you wanna join the trip ?
The trip to India was not only a personal success go and discover the world beyond Europe. India is an amazing country full of contrasts, large and majestic mausoleums like the Taj Majal and small food-stores without light and barely four walls ...
Madrid fruit store vs. Delhi fruit store |
I could fill hundreds of posts about India, but you will get bored, so I'm focusing on my new discover. As you know, I'm a little cook and I rarely go out to eat or dine a lot, so it was a great opportunity to meet and freak out with Indian cuisine.
If there is something special in Indian cuisine are definitely spices, which were always the object of desire of all Europe.
If there is something special in Indian cuisine are definitely spices, which were always the object of desire of all Europe.
"Masala", I learned this word as I tried the first course, at first I thought it was some magical kind of spice, with lots of varieties of flavors, then I discovered the truth, Masala means mixture of spices, there are thousand kinds of Masala: Masala for tea masala for chicken masala for the potatoes ... and the composition of each is varied: cinnamon, chili, pepper, cumin ...
I bought several of them, and in the coming days on the social networks I hope to show you what I cook with them.
Spices are for me essential in cooking, not only by the amount of smells and flavors that bring food if not because we reduce the consumption, if savory preparations, of salt intake, which, as is well known is harmful to the cardiovascular system and the kidney. And in the case of sweet preparations, avoid using sweeteners like sugar avoiding excess kilocalories (no vitamins or minerals) and preparing a dessert suitable for diabetics.
Speaking of sugar, I have to mention another of the curiosities that I have discovered in India. What you see in the picture below?
Spices are for me essential in cooking, not only by the amount of smells and flavors that bring food if not because we reduce the consumption, if savory preparations, of salt intake, which, as is well known is harmful to the cardiovascular system and the kidney. And in the case of sweet preparations, avoid using sweeteners like sugar avoiding excess kilocalories (no vitamins or minerals) and preparing a dessert suitable for diabetics.
Speaking of sugar, I have to mention another of the curiosities that I have discovered in India. What you see in the picture below?
Well is not nothing more nor less than anise seed and sugar after each meal served to us to chew for easy the digestion and avoid cramping .... You see, there are customs that are worldwide extended!
In Spain, especially a few years ago there was no house that did not have a bottle of Anise "del Mono" after a meal to serve as a "digestive".
In Spain, especially a few years ago there was no house that did not have a bottle of Anise "del Mono" after a meal to serve as a "digestive".
Image from www.anisdelmono.es |
Here I also share a friendly and curious history, that I loved:
And continuing with the subject, I was surprised about the capacity and the great power of adaptation, marketing and overcome some brands have to reach certain markets.
Who would say that an American food restaurant whose main ingredient in the beef would open market and have wide acceptance in the Indian food space, where the cow is sacred and you can not eat it!
As it is, there was a sign which specified that no supplying beef or pork food and all specialties were made of chicken, fish or tofu with a clear spicy imperative.
Who would say that an American food restaurant whose main ingredient in the beef would open market and have wide acceptance in the Indian food space, where the cow is sacred and you can not eat it!
As it is, there was a sign which specified that no supplying beef or pork food and all specialties were made of chicken, fish or tofu with a clear spicy imperative.
As you can see this post is a little "Masala" also, but I wanted to share curiosities with you.
My great gastronomic discovery in India certainly has been the Samosas, are kind of flaky fried stuffed potato, onion and various vegetables, may serve with or without the green sauce you see below that adds an extra touch of spice, although these alone, have a slightly spicy flavor.
My great gastronomic discovery in India certainly has been the Samosas, are kind of flaky fried stuffed potato, onion and various vegetables, may serve with or without the green sauce you see below that adds an extra touch of spice, although these alone, have a slightly spicy flavor.
Have you tried it?
Do you like Indian cuisine?
Any recomendation for a restaurant?
See you next monday!
If someones is interested traveling to India, here I share our guide contact, who made us enjoy India and a wonderful trip. Really good english speaker and with a lot of experience as a trip manager.
Aaaaay que envidia de viaje!! Un dia me invitas a probar una de tus experiencias culinarias con esos Masala... :)
ResponderEliminarMasala apuntado! te encantara!
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